Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

Έχει σημασία τι ώρα θα πάρω τις βιταμίνες μου;



Έχει σημασία τι ώρα θα πάρω τις βιταμίνες μου;

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά πολλές φορές είναι γεγονός ότι προκύπτει η ανάγκη να λαμβάνουμε επιπλέον συμπληρώματα σε βιταμίνες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.


Κανονικά, οι περισσότερες βιταμίνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Παρόλα αυτά, ορισμένες βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα υπό ειδικές συνθήκες, γι 'αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε πώς και πότε να πάρουμε ένα συμπλήρωμα για να προωθήσουμε τη βέλτιστη απορρόφησή του.


Ας τις χωρίσουμε σε κατηγορίες και ας δούμε πως και πότε μπορούμε να τις λάβουμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.


Υδατοδιαλυτές βιταμίνες


Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό. Ως εκ τούτου, για την απορρόφησή τους δεν χρειάζεται να λαμβάνονται μαζί με φαγητό.


Υπάρχουν εννέα υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την βιταμίνη C συν τις οκτώ βιταμίνες Β - Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη), Β7 (βιοτίνη), Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη).


Σημαντικό είναι η κατανάλωση αυτών των βιταμινών να γίνεται τακτικά, αφού δεν αποθηκεύονται εύκολα στους ιστούς του σώματός μας και η περίσσεια απεκκρίνεται μέσω των ούρων.


Βιταμίνη C


Η βιταμίνη C βοηθάει στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού και την απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον, συμβάλει στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων οστών, την μείωση της κούρασης και της κόπωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.


Υπάρχουν διάφορες μορφές συμπληρωμάτων βιταμίνης C, συμπεριλαμβανομένου του ασκορβικού οξέος, του ασκορβικού οξέος με βιοφλαβονοειδή, της λιποσωμικής βιταμίνης C και του ασκορβικού ασβεστίου.


Τα συμπληρώματα ασκορβικού οξέος έχουν βιοδιαθεσιμότητα, παρόμοια με εκείνη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.


Μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης C οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό, αν και η λήψη ασκορβικού οξέος με τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανών γαστρεντερικών παρενεργειών που προκαλείται από την υψηλή οξύτητά του.


Επίσης, λάβετε υπόψη ότι επειδή η περίσσεια βιταμίνης C απεκκρίνεται, δόσεις άνω των 1.000 mg συνήθως δεν χρειάζονται - εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επιπλέον θα ήταν αποτελεσματικό η βιταμίνη C των 1000mg να ληφθεί σε 2 δόσεις μέσα στην ημέρα για καλύτερη απορρόφηση.


Βιταμίνες Β


Οι βιταμίνες Β πωλούνται μεμονωμένα ή ως συμπληρώματα του συμπλέγματος Β που περιέχουν και τις οκτώ βιταμίνες Β.


Επειδή είναι υδατοδιαλυτές, μπορείτε να τις πάρετε με ή χωρίς φαγητό και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Συνιστάται συχνά η λήψη βιταμινών Β το πρωί λόγω του σημαντικού ρόλου τους στο μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και την παραγωγή ενέργειας.


Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη βιταμινών Β με άδειο στομάχι. Για παράδειγμα, συνιστάται τα άτομα με ανεπάρκεια Β12 να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12 με άδειο στομάχι με νερό για την προώθηση της μέγιστης απορρόφησης.


Λιποδιαλυτές βιταμίνες


Σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες εξαρτώνται από το λίπος για σωστή απορρόφηση. Έτσι, συνιστάται γενικά να παίρνετε λιποδιαλυτές ενώσεις με ένα γεύμα που περιέχει λίπος.


Βιταμίνη Α


Ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια και με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, η λήψη συμπληρωμάτων συνήθως δεν είναι απαραίτητη.


Βιταμίνη D


Είναι απαραίτητη για την ανοσολογική λειτουργία, την υγεία των οστών, την κυτταρική ανάπτυξη και πολλά άλλα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως είναι ανεπαρκείς σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.


Η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και τα περισσότερα από αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται με γεύματα ή σνακ που περιέχουν λίπος για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απορρόφηση.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση της βιταμίνης D εξαρτάται από την ύπαρξη επαρκών επιπέδων μαγνησίου. Επομένως, για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα βιταμίνης D, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε επίσης αρκετό μαγνήσιο.


Βιταμίνη Ε


Λειτουργεί ως σημαντικό αντιοξειδωτικό στο σώμα σας και είναι απαραίτητο για την υγιή ροή του αίματος και την ανοσολογική λειτουργία.

Είναι επίσης ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής - παρόλο που αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και η ανεπάρκεια είναι σπάνια.


Βιταμίνη Κ


Η βιταμίνη K αναφέρεται σε μια οικογένεια λιποδιαλυτών ενώσεων που περιλαμβάνει βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) και βιταμίνη Κ2(μενακινόνες).


Η βιταμίνη K είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και της καρδιάς και πολλά άλλα.


Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή βιταμίνη Κ μέσω της διατροφής τους, δεν συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων υψηλής δόσης.


Παρ 'όλα αυτά, τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα.


Πολυβιταμίνες


Οι πολυβιταμίνες περιέχουν συνήθως μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.


Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα συμπληρωματα πολυβιταμινων από τα συμπληρώματα ενός θρεπτικού συστατικού επειδή είναι βολικά και μπορεί να είναι λιγότερο ακριβά.


Επειδή αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν συνήθως τόσο λιποδιαλυτές όσο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, συνιστάται συνήθως να τα καταναλώνετε με ένα γεύμα.


Αυτό μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών, οι οποίες διαφορετικά μπορεί να συμβούν κατά τη λήψη μιας πολυβιταμίνης με άδειο στομάχι.


Εάν παίρνετε δύο ή περισσότερα χάπια την ημέρα, σκεφτείτε να χωρίσετε τη δόση για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, πάρτε ένα χάπι με το πρωινό και ένα με το μεσημεριανό γεύμα.


Συμπερασματικά


Το σώμα σας απορροφά και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη συμπληρωμάτων ενός θρεπτικού συστατικού και πολυβιταμινών.


Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, ένας ειδικός επιστήμονας υγείας όπως πχ ο διατροφολόγος σας ή ο φαρμακοποιός σας, μπορεί να σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή δοσολογία και να σας προτείνει συμπληρώματα με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες της υγείας σας.


bottom of page