Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

6+1 δiatrefo tips για το Πάσχα


Διατροφή Πάσχα
`

Το Πάσχα πλησιάζει και αν βρίσκεσαι σε προσπάθεια απώλεια βάρους, ίσως αγχώνεσαι για το πως θα διαχειριστείς τη διατροφή σου και αν θα καταφέρεις να μην «ξεφύγεις» πολύ. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πρόκειται μόνο για λίγες μέρες, μην πανικοβάλλεσαι! Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να απολαύσεις αυτές τις ημέρες του Πάσχα, χωρίς να πάει πίσω η προσπάθεια που κάνεις.


Ας δούμε μερικά πασχαλινά tips από την ομάδα του δiatrefo που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς όσο καλύτερα γίνεται αυτές τις ημέρες: 


1) Μετρίασε το αίσθημα της πείνας


Πριν καθίσεις στο πασχαλινό τραπέζι, φάε ένα μικρό σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες, όπως ένα γιαούρτι με μέλι ή φρούτο, για να μειώσεις το αίσθημα της πείνας. Έτσι θα απολαύσεις όλα τα πασχαλινά εδέσματα, λιγότερο πεινασμένος και περισσότερο συγκρατημένος.

2) Μην παραλείπεις γεύματα


Είναι σημαντικό κατά την διάρκεια της ημέρα να μην παραλείπεις γεύματα, απλώς να τα μετριάσεις σε θερμίδες. Ειδικά την ημέρα του Πάσχα, η κατανάλωση πρωινού και σνακ πριν το τραπέζι θα σε βοηθήσει να περιορίσεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις αργότερα. Αν έχεις νηστέψει θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι τα φαγητά που καταναλώνονται παραδοσιακά αυτή την ημέρα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και είναι πιθανό να έχεις δυσκολία στην πέψη ή να σου επιφέρουν και διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές.

3) Πες όχι στο τσιμπολόγημα


Γέμισε το πιάτο σου με όλα όσα σκοπεύεις να δοκιμάσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την ποσότητα που θα φας, χωρίς να στερηθείς. Απέφυγε να έχεις πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάς» με το χέρι, αντί γι’ αυτό βάλε ότι θέλεις στο πιάτο σου και μείνε σε αυτό. Στην επιλογή του κομματιού από το κρέας, επίλεξε ένα κομμάτι χωρίς πέτσα και ιδανικά κάποιο άπαχο μέρος. Πρόσεξε τις πιθανές σάλτσες στα φαγητά να είναι στο πλάι ώστε να επιλέξεις πόσο θα καταναλώσεις.

4) Δοκίμασε να πειραματιστείς με νέες συνταγές


Φτιάξε μια εναλλακτική εκδοχή της μαγειρίτσας αντικαθιστώντας μέρος της παραδοσιακής συνταγής με κοτόπουλο ή ακόμα και μια χορτοφαγική εκδοχή με μανιτάρια.

5) Ακολούθα τον κανόνα του πιάτου


Σίγουρα στο να ελέγξεις καλύτερα την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις, θα σε βοηθήσει ο κανόνας του πιάτου. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει να γεμίσεις το ½ πιάτο σου με σαλάτα ή ψητά λαχανικά που θα βοηθήσουν στον κορεσμό, το ¼ του πιάτου σου με κάποια επιλογή κρέατος και το υπόλοιπο ¼ με κάποια επιλογή υδατάνθρακα όπως ζυμαρικά, πατάτες, πίτα κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις δοκιμάσει απ’ όλα χωρίς να ξεφύγεις.

6) Άσε χώρο για γλυκό


Αυτές τις μέρες φυσικά υπάρχουν και αρκετά γλυκά και παγωτά στα τραπέζια. Προσπάθησε να φας μέχρι τον κορεσμό και όχι μέχρι δυσφορίας, έτσι ώστε να απολαύσεις και το γλυκό. Αν υπάρχουν πολλά διαφορετικά γλυκά, επέλεξε αυτό που σου αρέσει περισσότερο και φάε ένα κομμάτι από αυτό.

7) Πρόσεξε το αλκοόλ


Σίγουρα το αλκόολ θα υπάρχει στο πασχαλινό τραπέζι. Προσπάθησε όσο μπορείς να είσαι συγκρατημένος με την κατανάλωση αλκοόλ καθώς είναι πλούσιο σε «κενές» θερμίδες. Οι επιλογές με τις λιγότερες θερμίδες είναι το λευκό κρασί και η μπύρα.

Οι μέρες των εορτών είναι ημέρες χαράς και χαλάρωσης με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Είναι λογικό λοιπόν η «χαλάρωση» αυτή να είναι και διατροφική.  Ακόμα και να ξεφύγεις περισσότερο από ότι θα ήθελες δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις και ενοχές. Εστίασε στο να διατηρήσεις όσο μπορείς μια ισορροπία και μην αγχώνεσαι! Οι λίγες μέρες των γιορτών δεν θα καταστρέψουν την ισορροπημένη διατροφή που ακολουθούσες όλο το προηγούμενο διάστημα ούτε θα επηρεάσουν ανεπανόρθωτα το βάρος σου.

Θυμήσου: το πρόγραμμα διατροφής σου θα πρέπει να είναι βιώσιμο και όλες οι γιορτές αποτελούν μέρος αυτού!

bottom of page